Biały ryż

5/8/2016    |    Czas wykonania: 15 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

1 szklanka ryżu, 1 szklanka wody, szczypta soli, pół łyżeczki oleju roślinnego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Ryz umyj pod zimną wodą, pocierając ziarenka palcami. Gdy woda jest już czysta włóż ryż do rondla i wlej wodę. Zasada jest taka, że wlewa się tyle wody ile jest ryżu na objętość.

2. Zagotuj, wsyp sól, wlej olej, zamieszaj żeby ryż nie przykleił się do dna rondla. Zmniejsz ogień na bardzo mały, przykryj rondel i gotuj 15-20 minut.

3. Zdejmij z ognia i nie zdejmując pokrywki, odstaw rondel na 10 minut. Następnie wzrusz ryż widelcem lub łyżką, przełóż do naczynia i podawaj.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.