Chińska zielonka jarzynowa

5/8/2016    |    Czas wykonania: 30 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

40-45 dag brukselki, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub sezamowego, 2 dymki, pokrojone w plasterki z jasną częścią szczypioru, pół łyżeczki chińskiej przyprawy „pięć smaków” 1 łyżka jasnego sosu sojowego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści i pokroić w cienkie plasterki. Można to zrobić tylko bardzo ostrym nożem. Można też pokroić brukselkę robotem kuchennym.

2. Nagrzej wok lub dużą patelnię, wlej olej i nagrzany wsyp brukselkę i dymkę. Smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Brukselka nie powinna się zrumienić.

3. Wsyp przyprawę „pięć smaków”, wlej sos sojowy i smaż, ciągle mieszając, przez kolejne 2-3 minuty.

4. Jarzynkę podawaj gorącą jako dodatek do mięsa z grilla albo jako część chińskiego wyboru dań obiadowych lub kolacyjnych.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.