Chrupki krewetkowe

5/8/2016    |    Czas wykonania: 35 min.

SKŁADNIKI:

Popularny dodatek do chińskich potraw i innych dań wschodnich. Podaje się je często jako dodatek do aperitifów. Smaczniejsze są chrupki upieczone tuż przed samym podaniem niż kupione gotowe.4-6 porcji

1,5 szklanki oleju roślinnego, 5-8 dag nieusmażonych chrupek krewetkowych, sól.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Przygotuj tacę, wyłóż ja papierem kuchennym. W woku rozgrzej olej aż zacznie lekko dymić. Zmniejsz ogień, żeby olej utrzymywał stała temperaturę. Wrzucaj naraz 3 lub 4 chrupki.

2. Gdy tylko chrupki się rozwiną, wyjmij je z oleju łyżką cedzakową, zanim zaczną lekko rumienić. Przekładaj na tacę wyłożoną papierem. Posól i podawaj.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.