Cukinia z makaronem

5/8/2016    |    Czas wykonania: 30 min.

SKŁADNIKI:

4-6 porcji

około 45 dag cukinii, pokrojonej w plasterki, 1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 2 łyżki oleju słonecznikowego, pół łyżeczki zmielonego turmeriku, 2 średnie pomidory obrane i pokrojone w kostkę, 3 łyżki wody, 40 dag ugotowanych krewetek, 3-4 dag makaronu sojowego (przezroczystego).

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Cukinie obierz w paski i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnie, wlej olej i na gorącym oleju podsmaż, ciągle mieszając, cebulę i czosnek. Powinny się zeszklić, nie zrumienić.

2. Wsyp turmerik i plasterki cukinii, lekko podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wlej wodę i dodaj krewetki.

3. Makaron włóż do rondla i zalej wrzątkiem. Zostaw na minute i zaraz wylej na durszlak. Przelej makaron zimną wodą i potnij na kawałki długość około 5 cm. Włóż na patelnie z warzywami.

4. Przykryj patelnie i trzymaj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Wymieszaj starannie, przypraw solą i pieprzem. Podawaj gorące.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.