Kapusta kwaśno-ostra

5/8/2016    |    Czas wykonania: 45 min.

SKŁADNIKI:

6-8 porcji

40-45 dag zielonej lub białej kapusty, 3-4 łyżki zielonej kapusty, 10-12 ziaren czerwonego, seczuańskiego pieprzu, kilka całych strączków suszonej chili, 1 łyżka soli, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, kilka kropli oleju sezamowego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Kapustę poszatkuj na niezbyt duże kawałki (mniej więcej 2,5×1 cm).

2. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię, wlej olej, dobrze podgrzej, włóż strąki chili i ziarna pieprzu.

3. Po chwili wsyp kawałki kapusty i smaż mieszając przez 2 minuty. Wsyp sól i cukier, i nadal smaż mieszając przez kolejną minutę. Wlej sos sojowy ocet ryżowy i olej sezamowy. Dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i zaraz podawaj.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.