Krewetki w sosie Chili

5/8/2016    |    Czas wykonania: 60 min.

SKŁADNIKI:

3-4 porcje

3 łyżki oliwy, 2 szalotki lub 1 mała cebula, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane 1 świeży strąk czerwonej chili, posiekany około 50 dag pomidorów, obranych, pozbawionych pestek i drobno pokrojonych, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 listek laurowy, 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego, 6 łyżek białego wytrawnego wina, 40 dag obgotowanych sporych krewetek sól i świeżo zmielony czarny pieprz, kilka listków bazyli do dekoracji.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. W płaskim rondlu rozgrzej olej, wsyp szarlotkę, czosnek i chili, smaż na średnim ogniu, do zrumienienia.

2. Włóż kawałki pomidorów, koncentrat pomidorowy, listek laurowy, tymianek, wlej wino i przypraw do smaku. Zagotuj, następnie zmniejsz płomień i trzymaj na niedużym ogniu przez 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Wyjmij listek laurowy.

3. Wsyp do sosu krewetki i podgrzewaj przez 6-8 minut. Gdy krewetki są zamrożone, czas podgrzewania wydłuża się o jakieś 10 minut. Spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Włóż listki bazylii i zaraz podawaj.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.