Kurczak z Grila

5/8/2016    |    Czas wykonania: 50 min.

SKŁADNIKI:

4-6 porcji

1 spory kurczak (1,3-1,5 kg) pokrojony na 8-10 porcji, 2 cytryny, pokrojone na ćwiartki i 2 strączki świeżej chili, pokrojone w cienkie plasterki (albo 1 łyżeczka proszku chili)

składniki marynaty

2 trawy cytrynowe, drobno posiekane, kawałek świeżego imbiru (około 2,5 cm), obrany i posiekany, 6 ząbków czosnków, zgniecionych, 4 szalotki lub 1 średnia cebula, posiekane, 2 łyżeczki kolendry lub rozgniecionych ziaren, 1 łyżka cukru, pół szklanki mleka kokosowego (niesłodkiego), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Przygotuj marynatę, mieszając w miseczce wszystkie składniki, a następnie ucierając je na gładką pastę.

2. Porcję kurczaka ułóż w jednej warstwie w niezbyt głębokim naczyniu i zalej marynatą. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Kurczaka można upiec na grillu albo na patelni, a później ułożyć na kratce na blasze z niewielką ilością wody i dopiec przez 20-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180oC, smarując marynatą. Kurczak powinien być wyraźnie zrumieniony.

4. Podaje się posypanego chili z dodatkiem cytryny.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.