Kurczak z TERIYAKI

5/8/2016    |    Czas wykonania: 40 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

40-45 dag piersi kurczaka (bez skóry), kawałki pomarańczy i rzeżucha lub natka pietruszki do dekoracji.

na marynatę

1 łyżeczka cukru, 1 łyżka sake, 1 łyżka wytrawnej sherry lub białego wina, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, skórka starta z 1 pomarańczy.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w cienkie długie paski.

2. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki w salaterce.

3. Włóż paski kurczaka do większej salaterki, zalej marynatą i zamieszaj tak, żeby marynata dokładnie pokryła mięso. Przykryj salaterkę i odstaw na 15 minut.

4. Rozgrzej wok lub dość dużą patelnię, włóż mięso wraz z marynatą i smaż cały czas mieszając przez 4-5 minut. Ogień musi być duży. Podawaj na talerzu udekorowanym kawałkami pomarańczy (bez błon) i gałązkami rzeżuchy albo natki pietruszki.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.