Lwie głowy

5/8/2016    |    Czas wykonania: 80 min.

SKŁADNIKI:

4-6 porcji

40-45 dag mielonej chudej wieprzowiny, 2 łyżeczki drobno posiekanej dymki, 1 łyżeczka drobno posiekanego imbru, ok 7 dag posiekanych pieczarek, ok 7 dag posiekanych krewetek lub mięsa z kraba (może być z puszki), 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru (lepiej brązowego), 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub białego wina, albo wytrawnej sherry, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 50 dag kapusty pekińskiej, 3-4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli, 1 i 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (może być z kostki) lub wody.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Wymieszaj w salaterce mieloną wieprzowinę, dymkę, imbir, grzyby, krewetki lub mięso z kraba, sos sojowy, cukier sól, wino ryżowe, (albo zamiennik) i mąkę kukurydzianą. Gdy masa jest starannie wymieszana, uformuj wilgotnymi dłońmi 4-6 kulek.

2. Dodaj wieprzowinę, kawałki guavy (niekoniecznie) i mango, zalej wywarem. Wlej sos rybny lub sos sojowy, zagotuj. Zmniejsz ogień i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut.

3. Włóż plasterki karamboli i warzywa (kartofle, fasolkę, kapustę) oraz krewetki i trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj do miseczek i podawaj z ćwiartkami cytryny.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.