Makaron po Seczuańsku

5/8/2016    |    Czas wykonania: 40 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

35 dag grubego makaronu, 20 dag gotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego na małe kawałki, 5-6 dag uprażonych orzechów nerkowca.

na sos

4 dymki pokrojone razem z jasną częścią szczypioru, 2 łyżki posiekanej zielonej kolendry lub natki pietruszki, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki masła orzechowego (niesłodzonego), 2 łyżki łagodnego sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego (najlepiej o smaku sherry), 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wywaru z kurczaka lub wody, 10 ziaren pieprzu seczuańskiego, zmielonego (lub mieszanki kolorowych ziaren z pieprzu).

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Ugotuj makaron w posolonej wodzie. Czas gotowania podany jest na opakowaniu makaronu. Wylej na durszlak, przelej zimną wodą i starannie odcedź.

2. Podczas gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu wymieszaj starannie w dużej salaterce.

3. Do salaterki z sosem włóż odcedzony makaron, kawałki kurczaka i orzechy nerkowca. Starannie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.