Ogórek słodko-kwaśny

5/8/2016    |    Czas wykonania: 25 min.

SKŁADNIKI:

6-8 porcji

1 ogórek cienki i długi (ponad 30 cm), 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki miałkiego cukru, 1 łyżeczka ryżowego octu, pół łyżeczki oleju chili (niekoniecznie), kilka kropli oleju sezamowego.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Umyty nieobrany ogórek przekrój na pół wzdłuż, usuń pestki ze środka i pokrój na niewielkie kawałki.

2. Włóż kawałki ogórka do miseczki, posól i zamieszaj. Zostaw przynajmniej na 20-30 minut, a jeśli możesz – na dłużej. Następnie zlej cały płyn.

3. Wsyp cukier, wlej ocet ryżowy i olej chili, wymieszaj. Przed samym podaniem skrop olejem sezamowym.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.