Ostry sos czosnkowy z Chili

5/8/2016    |    Czas wykonania: 20 min.

SKŁADNIKI:

na pół szklanki sosu

1 ząbek czosnku, 2 strączki świeżego czerwonego chili, bez pestek drobno posiekane, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki sosu sojowego, sok z polowy cytryny lub limonki.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Czosnek, kawałki chili i cukier, utrzyj moździerzu. Można też utrzeć składniki mikserem.

2. Dodaj sos sojowy i sok z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.