Pieczona ryba

5/8/2016    |    Czas wykonania: 75 min.

SKŁADNIKI:

6-8 porcji

około 1 kg świeżych ryb bez skóry, 2 łyżki pasty z tamaryndu, rozcieńczonej w niepełnej szklance wody (niekoniecznie), 1 średnia cebula, około 1,5 cm świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1-2 strąki papryczki chili, bez pestek lub 1 łyżeczka proszku chili, 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1 łyżeczka zmielonego turmeriku, pól łyżeczki zielonych nasion kopru włoskiego, 1 łyżka cukru (lepiej brązowego), 6-7 łyżek oliwy, niepełna szklanka mleka kokosowego, sól i świeżo zmielony pieprz czarny drobno posiekany kawałek chili do dekoracji.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Filety umyj starannie w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Ułóż je w płaskim naczyniu i posól. Jeżeli masz pastę tamaryndową, rozmieszaj ją w szklance wody i polej filety. Odstaw na pół godziny.

2. Cebulkę pokrój na ćwiartki, obierz i posiekaj imbir, obierz czosnek, następnie zmiksuj te składniki na pastę. Dodaj do pasty zmielony turmerik, koper włoski i cukier oraz zmieloną kolendrę.

3. Na patelni podgrzej połowę oleju. Filety wyjmij z zalewy i smaż przez 5 minut lub nieco dłużej. Odłóż.

4. Patelnie przetrzyj papierem i wlej resztę oleju. Włóż na podgrzany olej przygotowana pastę i podsmażaj ją, ciągle mieszając, nie powinna się zrumienić. Dodaj mleko kokosowe i trzymaj na małym ogniu przez 6-8 minut. Włóż podsmażone przedtem ryby i podgrzej.

5. Spróbuj sos i ewentualnie przypraw do smaku z solą i pieprzem.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.