Pierożki z wieprzowiną

5/8/2016    |    Czas wykonania: 70 min.

SKŁADNIKI:

6 porcji

1 łyżka oleju roślinnego, 1 średniej wielkości cebula, posiekana, 1 ząbek czosnku, posiekany lub rozgnieciony, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 12-15 dag zmielonej chudej wieprzowiny, 1 łyżeczka zmielonej papryki, 1 jajko na twardo, posiekane, 1 średni ogórek konserwowy, posiekany, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, sól świeżo zmielony czarny pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Zacznij od przygotowania farszu:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej (1 łyżka), wsyp cebulę, czosnek, i tymianek, smaż przez 3-4 minuty. Włóż mielone mięso, wsyp paprykę i smaż mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, przełóż do salaterki i odstaw. Dodaj posiekane jajko na twardo, ogórka i natkę, wymieszaj.

2. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku 40 cm. Wytnij 12 krążków o średnicy około 12 cm. Na środku każdego krążka nałóż 1 łyżkę zimnego farszu. Brzegi krążka lekko zwilż wodą, złóż, żeby powstało półkole, i mocno sklej.

3. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Powinien być bardzo gorący (ok 170oC). Wkładaj po 3-4 pierożki naraz i smaż około 1-2 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Wyjmuj na papier kuchenny. Podawaj ciepłe.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.