Ryż kokosowy

5/8/2016    |    Czas wykonania: 15 min.

SKŁADNIKI:

4-6 porcji

2 szklanki ryżu jaśminowego, 1 szklanka wody,2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego, pół łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, można posypywać wiórkami kokosowymi.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Ryż starannie umyj w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Przygotuj rondel o grubym dnie. Włóż do niego ryż, wlej wodę i mleko kokosowe, wsyp cukier i sól.

2. Rondel przykryj, zagotuj. Natychmiast zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut. Ryz powinien być miękki ale dość kleisty.

3. Po uzyskaniu kleistości wyłącz ogień ale ryż pozostaw w przykrytym rondlu na 5-10 minut.

4. Przed podaniem wzrusz ryż, pałeczkami lub dwoma widelcami i przełóż do salaterki.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.