Ryż smażony z jajkami

5/8/2016    |    Czas wykonania: 20 min.

SKŁADNIKI:

Do tej potrawy ryż należy namoczyć na kilkanaście minut przed gotowaniem.4 porcje

3 jajka, 1 łyżeczka soli,2 dymki drobno posiekane, 2-3 łyżki oleju roślinnego,około 40 dag ugotowanego ryżu, 10-12 dag mrożonego zielonego groszku.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Wbij jajka do niewielkiej miseczki, posól i ubij widelcem z kilkoma plasterkami dymki.

2. Nagrzej wok lub dużą patelnie, wlej olej i mieszając podsmaż jajka.

3. Wsyp ugotowany ryż i smaż mieszając, żeby ziarna ryżu nie sklejały się. Dodaj resztę dymki, mrożony groszek, posól do smaku. Wymieszaj, podgrzewając. groszek powinien się tylko rozmrozić, a całość dobrze podgrzać. Podawaj gorące.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.