Sałatka z pędów bambusa

5/8/2016    |    Czas wykonania: 20 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

puszka pędów bambusa (około 40 dag), 2 łyżki kleistego ryżu (okrągłe ziarna), 2 łyżki pokrojonej szalotki lub cebuli, 1 łyżka drobno posiekanego czosnku, 3 łyżki posiekanej dymki, 2 łyżki sosu rybnego (z butelki), 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki suszonej chili lub szczypta proszku chili, 20-25 listków młodej mięty, 1 łyżka ziaren sezamu, uprażonych.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Pędy z bambusa odlej z zalewy i drobno pokrój. Odstaw.

2. Wsyp ryż na sucha patelnię i podpiecz na złotobrązowy kolor. Następnie wsyp do moździerza i utłucz na drobne kawałki.

3. Utłuczony ryż wsyp do salaterki, dodaj szalotkę, czosnek, dymkę, wlej sos rybny, sok z limonki lub cytryny. Dodaj cukier, chili i połowę listków mięty.

4. Wymieszaj wszystko, wlej do salaterki z kawałkami pędów bambusa, wymieszaj dokładnie. Posyp ziarnami sezamu i resztę listków mięty.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.