Smażone steki wołowe

5/8/2016    |    Czas wykonania: 60 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany, kawałek świeżego imbiru (około 2,5 cm), obrany i drobno posiekany, 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki sosu tamaryndowego lub 2 łyżki wody z łyżeczką proszku curry, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, 4 plastry polędwicy wołowej lub rostbefu (około 20 dag każdy), olej do posmarowania patelni, kawałki dymki i marchewki do dekoracji

na sos

5 łyżek wywaru wołowego (może być z kostki), 2 łyżki keczupu, 1 łyżeczka sosu chili, sos z 1 lemonki lub cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Utrzyj w mikserze lub moździerzu czosnek, imbir, ziarna pieprzu, cukier i sok tamaryndowy (albo 1 łyżeczka proszku curry i 2 łyżki wody). Wlej sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszaj i zalej tą marynatą steki. Przykryj naczynie ze stekami folią i wstaw do lodówki na 8 godzin.

2. Rozgrzej mocno patelnię, posmaruj ją olejem. Ze steków zdejmij marynatę do rondelka (i zachowaj ją). Smaż steki na dużym ogniu 2 minuty z każdej strony, jeżeli lubisz mało wysmażone, 3-4 minuty lub nieco dłużej, jeżeli lubisz średnio wysmażone.

3. Przygotuj sos. Do marynaty w rondelku dodaj wywar wołowy, keczup sos chili, i sok z cytryny. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj przez 2 minuty lub dłużej. Usmażone steki posyp dymką, oraz marchewką i zaraz podawaj. Sos podaj oddzielnie.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.