Tajska sałatka z wołowiną

5/8/2016    |    Czas wykonania: 40 min.

SKŁADNIKI:

4 porcje

2 porcje polędwicy wołowej (każda ok. 25 dag), 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki, pół średniego ogórka, pokrojonego w zapałki, 1 łodyga trawy cytrynowej drobno posiekana, sok z 2 cytryn lub limonek, 1-2 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej dymki, 2-4 strączki świeżego czerwonego chili, pokrojone w plasterki lub pół łyżeczki proszku zielone listki do dekoracji (natka, kolendra).

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Na niewielkiej ilości oleju usmaż kawałki polędwicy (około 8 minut z obu stron). Odstaw na 10-15 minut.

2. Nieco ostygnięte mięso pokrój na cienkie paseczki. Wsyp je do salaterki.

3. Dodaj pokrojoną cebulę, kawałki ogórka i posiekaną trawę cytrynową lub skórkę z cytryny.

4. Wsyp dymkę. Wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny lub limonki i sosem rybnym albo sojowym. Sałatkę można podać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną, posypaną chili lub papryką.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.