Zupa śniadaniowa Misio

5/8/2016    |    Czas wykonania: 50 min.

SKŁADNIKI:

Miso jest sfermentowaną pastą fasolową, używaną często w kuchni japońskiej. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną. Dla Japończyków jest to danie śniadaniowe.4 porcje

3 suszone lub świeże grzyby shiitake, 5 szklanek wywaru warzywnego, 4 łyżki gotowanej pasy miso, 10-15 dag twardego sera tofu, pokrojonego w kostkę, wielkości połowy pudełka zapałek szczypior z 1 dymki, pokrojony w kawałki grubości 1 cm.

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Grzyby shiitake namocz w gorącej wodzie, następnie odciśnij, pokrój w cienkie plasterki i odstaw.
Jeżeli masz świeże, tylko je umyj, osusz na papierze kuchennym i pokrój w cienkie plasterki.

2. Wywar zagotuj w dużym rondlu, włóż pastę miso i wymieszaj, dodaj plasterki grzybów, zmniejsz ogień i gotuj, na małym ogniu przez 5 minut.

3. Rozlej zupę do czterech miseczek i do każdej porcji rozłóż części serka tofu. Posyp szczypiorkiem.

Dlaczego My?

Kuchnia chińska i inne kuchnie azjatyckie jeszcze 50 lat temu były mało popularne w Europie i uznawane za egzotykę. Obecnie to się zmieniło, ponieważ kuchnia azjatycka jest znana niemal wszędzie i ma wielu wielbicieli – najlepszym dowodem na to są wciąż powstające chińskie restauracje i bary. Co więcej wielu Europejczyków tak przepada za orientalnymi daniami, że sami teraz próbują przyrządzić te potrawy we własnym domu.

Większość prezentowanych przepisów jest łatwa do przygotowania. Nie wymagają długiego gotowania ani specjalistycznych urządzeń (poza dużą patelnią lub wokiem).

Wszystkie dania można spożywać ze smakiem na codzień, a wiele z nich z powodzeniem można podawać na wykwintnych przyjęciach.

Dołożyliśmy starań, by przedstawić możliwość zastępowania mniej znanych składników bardziej znanymi i łatwo dostępnymi zamiennikami, bez szkody dla smaku i wyglądu potrawy. Często podajemy też i oryginalne składniki, gdyż można je kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.